Traditionele - home made - kaarsen.
Vroeger op het platteland, maakten en gebruikten men kaarsen van pure talg. Het was vroeger, - en is ook nu nog - een wat smerig werkje, maar zeker de moeite waard, als men de gezondheidsvoordelen ervan bedenkt (talg is beter bekend als ossenwit, dat o.a. voor frituurvet gebruikt wordt, en in shampoo, zeep en cosmetica wordt verwerkt).
Ook deze kaarsen zijn gemaakt van puur talg. Een natuurlijk product, wat vroeger gebruikt werd voor o.a. kaars verlichting, en waar geen stoffen als micro-plastic, Paraffine (aardolie), chemische of synthetische (geur / kleur) stoffen in zitten.
Talg kaarsen werden in de tijd van Napoleon al gemaakt, en bij nood gebruikte men het kaarsvet om er mee te bakken en te braden, of als vervanger van boter.
Dat zou zelfs ook nu kunnen, want er zit geen kleur- of geurstoffen in de kaarsen.
Als de kaars is afgekoeld, is het nodig om de lont even bij te werken.
Dit komt doordat de lont uit puur katoen met papier indraai bestaat.
Laat de kaars zeker één uur branden, om zo weinig mogelijk tunnel vorming in de kaars te krijgen.
De kaarsen branden lang, en geven een vrij rustige vlam en een warme gloed.
Let op! Van de meeste kaarsen is er maar één exemplaar, omdat elk glaasje waarin ze zitten uniek is!
We wensen u er veel plezier mee.