De Zadenbibliotheek Oosterbierum leent gratis zaden van groenten,
kruiden en bloemen uit.
Vanaf 4 april 2024 kunnen er zaden worden geleend bij de zadenbibliotheek in Oosterbierum aan
de St. Jorisstrjitte 16. Alleen de zaden kunnen ook worden verzonden, maar er zijn dan wel €5,- verzend- en verpakkingskosten aan verbonden. Ook zijn er stekjes (en meer), voor een vrijwillige bijdrage te halen.
We zijn open op:
maandag - dinsdag: 9.00 - 19.00
donderdag - vrijdag: 9.00 - 19.00
Wat is een zadenbibliotheek?
Een plek waar u gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbibliotheek heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.
Hoe werkt het lenen?
U kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn. De bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. U kiest zaden die u graag wilt wilt hebben.
Als u zaden leent, zaait u ze in uw tuin. Van de planten die opkomen, laat u de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Die informatie vind u bij de artikelen vermeld.
Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pompoen. Dit zaad verzamelt u en laat u drogen. Na het drogen brengt u een deel van deze zaden terug naar de zadenbibliotheek waar u ze geleend hebt. Uw zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.
Zaden ruilen en doneren
Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST voor ons, de dieren en de planten!
Heeft u meer zaden dan u gaat zaaien, of heeft u een (kleine) zadencollectie waar u wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de zadenbibliotheek Oosterbierum, of een zadenbibliotheek bij u in de buurt.
Welke zaden zijn welkom?
De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit uw tuin, als u tijdens het verbouwen van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die u overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen,….)
De kiemkracht van zaden blijft het grootst als u de zaden koel, donker en droog bewaard.
De bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen en wordt gefinancieerd door vrijwillige bijdragen / donaties, die ten goede komen aan de stichting Zadenbibliotheek Nederland.nl
Op deze website van Zadenbibliotheek Oosterbierum, ziet u welke zaden voorradig zijn. U kunt ook langskomen voor stekjes, plantjes en meer.
Waarom een Zadenbibliotheek?
Via zadenbibliotheken:
- krijgen meer mensen veel verschillende biologische, gif- en gentechvrije zaden,
- worden lokale zadencollecties opgebouwd waarvan bekend is op welke grond zij goed groeien,
- worden kennis en tuinervaringen uitgewisseld,
- wordt het eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller om zelf voedsel te verbouwen
en bloemen / kruiden te kweken.
Doordat de deelnemers samen in kleine en grote tuinen, op balkons en vensterbanken een (klein) deel van het eigen voedsel opkweken, ontstaat een veerkrachtig netwerk waar voedsel verbouwd wordt. Het doel van Zadenbibliotheek Nederland is voedselzekerheid voor iedereen. Vaak worden de gebruikelijke variëteiten groenten, bloemen en kruiden uitgeleend. Een doel van veel zadenbibliotheken is ook het behoud van de agrarische biodiversiteit door te focussen op zeldzame, lokale en erfgoedvariëteiten.
Een zadenbibliotheek onderscheidt zich van een zadenbank doordat het hoofddoel niet is om zaden op te slaan of te behoeden voor vernietiging, maar ze te verspreiden onder het publiek, dat de gedeelde plantenrassen in stand houdt door vermeerdering en verdere uitwisseling van het zaad. Zadenbibliotheken vormen een aanvulling op de activiteiten van zaadbanken door lokale en erfgoedvariëteiten te verzamelen die anders verloren zouden gaan, en door nieuwe lokale variëteiten te verzamelen.
Geschiedenis
Van oorsprong komt het idee uit de Verenigde Staten. Sindsdien is het aantal wereldwijd gegroeid. Zowel in Nederland als in België zijn er anno 2023 ongeveer tachtig, waarvan de meeste in openbare bibliotheken zijn gehuisvest.
Vanuit stichting Zadenbibliotheek Fryslân ontstond in 2021 de overkoepelende organisatie Zadenbibliotheek Nederland.
(bron: Wikipedia)